Het tekort aan IT’ers oplossen? Rekruteer dicht bij huis

Gepubliceerd op: 7 februari 2019

Het tekort aan IT’ers wordt steeds groter. Onlangs sprak director van iStorm, Christoph Maassen in Het Laatste Nieuws over dit probleem. Want het IT-rekruteringsbedrijf krijgt meer en meer vragen van klanten die niet de juiste kandidaten weten te vinden. Daarom breidt het nu zijn werkgebied uit naar Gent en Antwerpen.

“Wil je kandidaten vinden in een bepaalde regio, dan moet je er ook zelf actief in zijn,” vertelt Philip Nijns, business unit manager voor iStorm in Antwerpen en Vlaams-Brabant. Hij wil de bekendheid die iStorm in Brussel heeft, uitbreiden naar Vlaanderen. Sinds 2018 is iStorm onderdeel van Select. Als gespecialiseerde generalist levert Select expertise op alle HR-vlakken. Van aanwerving tot outplacement met consultants die experts zijn in hun verschillende vakgebieden. Dankzij deze ondersteuning kan iStorm nu eenvoudig in een grotere regio kandidaten zoeken. Van één kantoor in Brussel, naar drie kantoren. “We behouden onze kwalitatieve dienstverlening maar zijn nu gewoon dichterbij, vanuit Gent en Antwerpen.”

IT’ers willen geen uren in de file staan

Met de uitbreiding van haar lokale inplanting slaagt iStorm erin om ook dicht bij de Vlaamse kandidaat te staan. De oplossing om het tekort aan IT-profielen tegen te gaan is volgens Philip dan ook meer regionaal werken: “Een manier om de zoektocht binnen een kleine groep IT Specialisten te vergemakkelijken is dichter bij huis gaan. IT’ers weten dat ze gegeerd zijn, ze zullen daarom niet snel voor een job kiezen waar ze uren voor in de file moeten staan. Dat merkten we bij iStorm ook. Het werd steeds moeilijker om bijvoorbeeld een Antwerpse IT’er te motiveren voor een nieuwe uitdaging in de Brusselse regio. Nu we dankzij Select gebruik kunnen maken van een breed kantorennet, kunnen we in een veel grotere regio kandidaten ontmoeten en een boeiende professionele uitdaging voorstellen dichter bij huis.”

De brug tussen verschillende afdelingen

Naast dicht bij zijn, gelooft Philip net zoals Christoph, in een nieuw imago als oplossing voor het tekort. “IT moet sexier worden. Het moet duidelijk zijn dat IT’ers niet alleen maar coderen en programmeren. Een IT’er vandaag moet ook over heel wat communicatievaardigheden en de nodige kennis van de bedrijfscultuur en –processen beschikken. IT vormt tenslotte de brug tussen de verschillende diensten van een bedrijf.”

De informatica-markt evolueert bovendien. “Waar er vroeger vooral IT’ers werden aangenomen om telefonie en internet te faciliteren, is er vandaag almaar meer nood aan professionals in specifieke domeinen. Zoals bijvoorbeeld data mining, het combineren van verschillende bronnen aan data om betere inzichten te krijgen in het bedrijf zelf en de interactie met de markt. Naast zulke analisten is ook security prioriteit geworden binnen IT-diensten, denk maar aan GDPR. Vanuit iStorm werken we daarom met gespecialiseerde recruiters per functie. Zo kunnen we IT’ers toespreken in hun eigen taal en de juiste kandidaat vinden. Sinds kort dus ook dichter bij huis.”

Meer nieuws